Wees maar gewoon jezelf, maar hoe doe je dat dan?

 In 3D-NLP

Wees maar gewoon jezelf. Dat is makkelijk gezegd, maar hoe doe ik dat? Vooral als ik in nieuwe situaties kom, of als ik onbekende mensen om mij heen heb, loop ik daar wel eens tegenaan. Deze vraag kreeg ik van 1 van mijn lezers.

Het advies dat veel mensen ontvangen is ‘wees maar gewoon jezelf’. Misschien klinkt het logisch en het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn maar hoe doe je dat dan? Misschien herken je het wel dat het in sommige omgevingen of situaties niet makkelijk is om bij jezelf te blijven en gedrag te uiten dat past bij wie jij bent in plaats waarvan jij denkt dat de omgeving om vraagt…

Er is maar één plek in jouw psyche waar het héél eenvoudig is om jezelf te zijn. Eigenlijk is het daar gewoon standaard en logisch en ben je helemaal niet bezig om NIET jezelf te zijn. Die plek is jouw gezonde deel. Ik zal er straks nog wat meer over vertellen.

Het feit dat je bezig bent met ‘jezelf zijn’, je er zorgen over maakt of het advies hoort en het idee hebt dat je dat misschien niet doet… is informatie. Het is dan waarschijnlijk heel goed mogelijk dat je niet op de plek bent in jouw psyche waar je jezelf kunt vinden.

Hoe ik dat weet? Heel simpel. Als je bezig bent met de vraag wie je bent of hoe je jezelf kunt blijven is dat geen uiting van het gezonde deel van jouw psyche. Je bevindt je dan op een plek waarin je wel die behoefte voelt, maar doordat je die behoefte voelt, ook tegelijkertijd kunt beseffen dat je die daar niet kunt vinden… Tegenstrijdig hé? Je hebt een staat van zijn waarin je iets wil en in die staat van zijn kun je het daar niet vinden.

Daarom is zo’n advies, om gewoon jezelf te wezen, ook waarschijnlijk goed bedoeld maar tegelijkertijd onuitvoerbaar. Dat ligt niet aan jou! Jij doet niets fout! Velen met jou hebben waarschijnlijk van hetzelfde last… en anderen weer niet. Wat doen die anderen dan dat jij niet doet? Precies! Jij doet iets waardoor je ervaart wat je ervaart en je probeert een ervaring te wijzigen zonder dat je iets anders doet. En dat kan technisch gewoon niet. Om je ervaring te wijzigen zul je iets anders dienen te doen.

In de gratis bootcamp heb ik je uitgelegd hoe de psyche is opgebouwd en hoe die zich kan opsplitsen bij emotioneel overweldigende ervaringen. Zonder nu op die details in te gaan kunnen we al wel herkennen dat je met het bezig zijn met de vraag ‘gewoon jezelf zijn’, je NIET in je gezonde deel zit (waar we eigenlijk zeker van zijn), wat weer automatisch tot gevolg heeft dat je WEL in een trauma- of overlevingsdeel zit. Is dat erg? Nee! Ter illustratie, in de eerste module van de opleiding wijden we volledig aan het herkennen van waar jij je bevindt, zodat je kunt ervaren dat dit niet fout is.

Goed, leuk dat we dit nu weten, maar hoe kun je nu het gevoel hebben dat je goed genoeg bent zoals jij bent en gewoon jezelf kunt zijn? Ook als er onbekende mensen in de buurt zijn, of dat je een activiteit moet doen die je spannend vindt of… wat jouw situatie ook is. ‘Vertel mij nu gewoon wat ik moet doen zodat dit lukt!’ Lees die zin nog eens overnieuw. Misschien gebruik jij andere woorden maar komt de strekking overeen met jouw verlangen?

Ok, hier komt dan de tip. Voel je je verwachting al opbouwen? Voel je in jezelf dat je nu wel écht een goed antwoord verwacht, want anders heb je spijt dat je dit hele artikel hebt gelezen? Klopt het dat je snapt dat je door deze denkwijze alles muurvast hebt gezet? Ja, je leest het goed. Door op deze manier bezig te zijn ben je (weer) terecht gekomen in een gedachtepatroon wat het ‘probleem’ gecreëerd heeft.

Kun je nu iets anders doen?

Nee.

Sorry.

Verwachtte je iets anders?

Kijk eens of je kunt accepteren dat je niet perfect bent. Doe het maar even. Ga in gedachten even na of jij kunt accepteren dat je bent wie je bent en dat je nog niet in staat bent om op dit moment volledig jezelf te zijn en blijven.

Wat is dus de sleutel? Je dient eerst te accepteren dat je een bepaalde situatie binnen of ‘buiten’ jezelf nog niet volledig ‘beheerst’. Pas als je accepteert WAAR je bent, kun je ongemerkt automatisch overstappen naar je gezonde deel. En uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het daar écht niet moeilijk is. Het is daar zo NIET mogelijk om iets anders te doen dat je daar geen energie of aandacht aan besteed.

Wil je meer weten hoe dit werkt? Kom dan gezellig meedoen met de gratis bootcamp. Dan vertel ik je heel veel over de verschillende delen, hun invloeden op jouw leven en wat je anders kunt doen.

Graag tot ziens!

Marcel

Recent Posts
Open chat
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by