Vind jij het ook zo fijn om door iemand begrepen te worden?

 In 3D-NLP, Communicatie, Lezersvraag

Deze keer behandel ik een vraag van een deelneemster aan onze opleiding. Mocht je nog niet naar de gratis 3D NLP Bootcamp geweest zijn dan adviseer ik je dat te doen omdat je dan de waardevolle informatie uit dit artikel volledig kunt opnemen.

De vraag is:

“Soms kan herkenning van traumadelen (lotgenoten) ook weer energie geven, toch?

Door (h)erkenning krijg ik waarschijnlijk weer gemakkelijker contact met mijn gezonde deel, of niet? Ik merk dat het voor mij wel uitmaakt als ik mijn ‘trauma’s’ kan delen met een ander en in het bijzonder met mijn man. Lange tijd kon ik mijn emoties niet delen met mijn man. Elke keer als ik dat probeerde ging hij ‘uit contact’ (letterlijk weglopen, een grapje maken of een opmerking maken die ik toen als kwetsend ervoer waardoor ik uit contact ging.). Uiteindelijk was ik gestopt met mijn emoties te uiten, wat resulteerde in somberheid en eenzaamheid.

Nu mijn concrete vraag: Kun jij uitleggen waarom ik verschil ervaar bij het (h)erkennen van traumadelen door mij alleen versus het delen met een ander en dan in het bijzonder waarom ik verschil ervaar nu ik het met mijn man kan delen?”

Antwoord:

Herkenning van je eigen pijn of belemmeringen (traumadelen) bij een ander kan zeker energie geven. Je vindt iemand op je pad die hetzelfde doormaakt en dat maakt dat je de last niet alleen hoeft te dragen en dat kan heel fijn voelen… voor je traumadeel…

Ik heb dus hiermee het antwoord al direct gegeven. Je traumadeel vindt het heerlijk om samen met ‘lotgenoten’ de trauma’s te bespreken en te ervaren. Dit helpt je niet om terug te keren naar je gezonde deel. Je traumadeel wil namelijk bevestigd worden in zijn bestaansrecht zodat het door kan gaan met waar het mee bezig was…

Iets anders is om je ervaringen, gevoelens en emoties te delen met iemand anders die in zijn of haar gezonde deel blijft! Nóg mooier is het als jij vanuit je eigen gezonde deel kunt delen met iemand anders. Als jullie beiden in je gezonde deel zijn, dan kan dat contact zéér helend zijn voor jouw psyche.

Dus wanneer is het helend om je traumadelen te delen met iemand anders? In de eerste plaats als die ander in zijn of haar gezonde deel is én blijft! Ten tweede als die ander jou de ruimte geeft om vanuit je traumadeel naar je gezonde deel te gaan (dat is wat ik doe met jou in de opleiding) en ten derde om vanuit je eigen gezonde deel je ervaringen te delen.

Dat jij verschillen ervaart bij het delen van je traumadelen is dus heel logisch. Mijn advies… maak contact met mensen die in hun gezonde deel blijven en jou laten zijn wie je bent. Dat helpt jou het meest.

Heb jij als lezer vragen over dit onderwerp?

Laat het mij hieronder even weten en ik zal je persoonlijk feedback en advies geven!

Hartelijke groet,

Marcel van Zuuren

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by