Meer houden van mijzelf en wat lichter in het leven staan

 In 3D-NLP, Lezersvraag

Deze vraag kreeg ik van een Bootcamp deelnemer:

“Waar loop ik tegenaan? Eigenlijk teveel om op te noemen. Ik zal een kleine bloemlezing geven.

  • Ik kan slecht omgaan met veranderingen.
  • Ben een twijfelaarster.
  • Weinig zelfvertrouwen. Vind niet snel dat ik iets goed doe/gedaan heb. Anderen zijn beter, sneller, belangstellender. Daarnaast kan ik niet goed omgaan met kritiek.
  • Ik ben veel bezig met het ouder worden en de dood en de dreigende (mogelijke) eenzaamheid i.p.v. te genieten van het hier en nu.
  • Genieten is sowieso iets moeilijks. Er zijn zoveel mensen die het slechter, zwaarder, moeilijker hebben dan ik dat ik mij bijna schaam voor mijn goede leven.
  • Ik nader het eind van mijn werkzame (betaalde) leven waarin ik het momenteel niet meer naar mijn zin heb en ik veel druk ervaar. Ben erg aan het nadenken over hoe ik mijn toekomstige “vrije” leven wil invullen. Ik wil daarvoor goede keuzes maken die bij mij passen. Maar…..wat past er bij mij??? Wat zijn mijn kernkwaliteiten, wie ben ik nou werkelijk?
  • Teveel bezig met pleasen van anderen. Moeilijk om te kiezen voor mijzelf.
  • Zou in gesprekken veel meer belangstelling willen tonen, willen doorvragen maar doordat ik teveel bezig ben met hoe ik overkom bij de ander komt dat er vaak niet van. Ben geen primaire reageerster.

Wat voor oplossing zoek ik? Ik verwacht niet direct een oplossing van de bootcamp. Dat zou al te mooi zijn! Wel hoop ik handvatten aangereikt te krijgen waarmee ik veel rationele weetjes op een natuurlijke manier kan leren integreren in mijn zijn. Ik wil dichter bij mijn kernkwaliteiten komen, weten wie ik ben en daar vrede mee leren krijgen.

Mijn grootste uitdaging? Een beetje meer leren houden van mijzelf en wat lichter in het leven leren staan.”

Herken je (onderdelen van) wat deze deelnemer aan de 3D NLP Bootcamp schrijft? Deze blog is niet het geschikte medium om op alle onderdelen in te gaan, maar inmiddels is de schrijver deelnemer bij de opleiding NLP in de Natuur en zijn er al heel wat inzichten en groei gerealiseerd.

Ik zal wel even de rode draad eruit halen die ik tussen de regels en uiteindelijk ook letterlijk lees: Meer houden van mijzelf en wat lichter in het leven staan.

In de Bootcamp en opleidingen zeg ik keer op keer dat het leven heel simpel is maar dat het zo moeilijk voor mensen is om dat te geloven…

Bij heel veel situaties maken we het zelf zwaar. Niet altijd natuurlijk, je omgeving heeft zeker een invloed op je ervaring (lees mijn artikel ‘Nog een paar stapjes’). Maar ik durf gerust te zeggen dat we zelf, voor een groot deel, verantwoordelijk zijn voor hoe we situaties en ‘het leven’ ervaren. HOE je omgaat met dingen bepaalt HOE je die ervaart.

Het komt wel eens voor dat mensen zich irriteren aan mijn opmerking dat het leven simpel is. Correctie, die mensen irriteren er zich niet aan, dat zijn hun trauma- en met name overlevingsdelen. Die willen helemaal niet dat het leven simpel is, want het leven is voor hen moeilijk en dat willen ze graag zo houden. Als het leven simpel zou zijn, dan hebben zij geen bestaansrecht meer… Klopt! Overlevings- en traumadelen (overlevingsstragieën en pijnstrategieën) zijn ooit een keer nodig geweest in een bepaalde situatie. Dat was toen dusdanig heftig dat er een oplossing moest komen. En dat is gelukt! Je hebt het overleefd! In de natuur en dierenwereld nemen ze daarna de tijd om van die situatie te herstellen en de psyche weer te helen. Wij mensen nemen die tijd helaas niet (en weten niet meer hoe) waardoor de overlevingsdelen en traumadelen actief blijven bij iedere situatie die maar een klein beetje lijkt op die waaruit ze vandaan komen.

Overlevings- en traumadelen willen dus helemaal niet mijn verhaal horen over dat het leven simpel is. Dat zou betekenen dat zij oplossen en jij, als individu, weer verder gaat met een gezonde psyche.

Vandaar dat ik mij nu richt op jouw gezonde deel. Het leven is simpel als je de dynamiek van je eigen psyche begrijpt en accepteert dat het je niet altijd in elke situatie lukt om in je gezonde deel te blijven.

Maar simpel wil niet zeggen dat het eenvoudig is. Vergelijk het met een doel als bijvoorbeeld willen afvallen of aan je conditie werken. Dat is heel simpel. Je zoekt een sportschool, schrijft je in en gaat 3 keer per week 1,5 uur intensief sporten. Simpel toch?

Inderdaad… maar niet eenvoudig. Het kost nogal wat motivatie en doorzettingsvermogen om 3x per week naar de sportschool te gaan en je fysiek uit te putten. Zeker op momenten dat je moe bent, het druk is op je werk of iets anders je aandacht opeist. Op die momenten zal het zeker niet eenvoudig zijn. Maar toch blijft het wel simpel! Het systeem, de dynamiek, is er niet ingewikkelder van geworden. Het recept is nog steeds 3 x per week gaan. De moeilijkheid zit hem in het volhouden, juist als het tegenzit.

Zo is het met persoonlijke ontwikkeling ook. De 3D NLP Bootcamp zijn twee zeer intensieve dagen met een hoge drempel. Het is wel gratis maar je investeert je tijd. Keer op keer merk ik dan ook aan de deelnemers dat ze zeer gemotiveerd zijn. Ik vertel op de bootcamp dan ook dat ik geloof in lange-termijn ontwikkelen en niet in het continue inzetten van trucjes. Ontwikkeling heeft pas zin als je het leven lichter gaat ervaren en beseft wat je eigen rol is en de vaardigheid hebt ontwikkelt om terug te keren naar je gezonde deel.

Hoe ervaar jij het leven? Licht, zwaar of een andere variant? Vertel het mij hieronder en je krijgt een persoonlijke reactie.

Ik wens je een lichte dag!

Hartelijke groet,

Marcel van Zuuren

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by