In de communicatie heb ik constant het gevoel dat ik tegen een muur aanloop

 In 3D-NLP, Communicatie, Lezersvraag

“Ik heb het gevoel dat ik constant tegen een muur aanloop. Bij sommige mensen in mijn leven krijg ik goede communicatie niet op gang. Als iets voorvalt, dan neem ik contact op door te bellen, appen etc., maar ik krijg dan geen reactie meer terug. Het gevolg lijkt dan te zijn dat ik er niets meer aan kan doen. Maar vervolgens zit ik wel met een naar gevoel. Hoe kan ik dit loslaten?”

Ten eerste, wat is goede communicatie voor jou? En is het noodzakelijk dat je altijd en overal met iedereen goed zou moeten ‘communiceren’?

De reden dat ik dit vraag is omdat ik aan veel mensen merk dat ze enorm veel lading op ‘communicatie’ leggen. Ze straffen zichzelf door middel van veroordelen als de communicatie niet ‘lukt’. De een zal de ander de schuld geven en een ander zal zichzelf de schuld geven.

Helpt het als ik je zeg dat echte communicatie helemaal niet mogelijk is? In mijn boek KrachtCommunicatie! en de online cursus WENS geef ik je krachtige handvatten om het wereldbeeld van de ander zo dicht mogelijk te benaderen zodat je een indruk krijgt van hoe de ander de wereld ervaart. En met een hoop oefening lukt het dan ook redelijk vaak om die ander mee te nemen naar je eigen wereldbeeld. Wat het resultaat daarvan is? Dat je beiden meer keuze kunt ervaren omdat je een probleem van een kant hebt kunnen zien die normaal gesproken voor jou verborgen bleef.

Het laatste wat ik nu nog even over communicatie wil zeggen is dat het vaak als containerbegrip gebruikt wordt. Zeker in werksituaties willen mensen nog wel eens klagen over ‘de communicatie’. Ze bedoelen dat ze dan niet geïnformeerd of betrokken zijn bij of over beslissingen. Dat is, naar mijn overtuiging, geen communicatie, dat is informatie-overdracht. Communicatie is voor mij echt contact maken met een ander om beiden de mogelijkheid te geven de wereld te ervaren zoals de ander dat doet. KrachtCommunicatie! is dat op een dusdanige manier te doen dat je niet jezelf daarbij verliest in het wereldbeeld van de ander. WENS leert je om op een zachte manier exact aan te geven wat jouw grenzen zijn en de grenzen van de ander te respecteren.

Waarom besteed ik zoveel aan communicatie bij deze vraag? Omdat ik je wil uitdagen om te accepteren dat ‘goede communicatie’ niet bestaat. Als je dat accepteert zul je kunnen genieten van de momenten dat het wel ‘lukt’ om echt contact met iemand te hebben.

Je zegt dat er iets ‘voorvalt’ en dat je dan geen reactie meer terug krijgt. Wat zegt jou dat? Jij hebt toch een poging gedaan? De ander besluit toch om niet te reageren? Je zegt dat je met een naar gevoel achterblijft… Wat is dus eigenlijk het probleem? Heeft het eerder iets met ‘aardig gevonden willen worden’ of een andere variant daarvan?

Als je helder hebt waar het echt over gaat, kunnen we daar rechtstreeks mee aan de slag. Communicatie wordt te vaak als symptoom of excuus gebruikt. Communicatie is een gevolg van iets anders, het gevolg van een waardevolle relatie met een ander mens. Of dat nu in een werkomgeving, thuissituatie, of ergens anders is met mensen waar je van houdt en die van jou houden.

Mijn advies, richt je op de mensen die dat voor je betekenen en ontwikkel van daaruit je communicatieve vaardigheden.

Geniet ervan!

Hartelijke groet,

Marcel van Zuuren

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by