Ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te geven, hoe kan ik dit veranderen?

 In Lezersvraag

Ik vind het moeilijk om mijn grenzen aan te geven waardoor ik of andere er snel overheen gaan. Ik zou dit graag willen veranderen, hoe moet ik dat doen?

Grenzen. Wat een dankbaar onderwerp om iets over te mogen schrijven. Grenzen zijn zo belangrijk in ons leven. In mijn boek KrachtCommunicatie! vertel ik er uitgebreid over. Communicatie bijvoorbeeld, en dan bedoel ik communicatie die écht ergens over gaat in plaats van louter het uitwisselen van ‘feiten’, is alleen mogelijk op de grens tussen personen. Ga maar na. Hoe zou het werken als je geen écht contact maakt met een ander en je wilt jouw boodschap overbrengen? Op zijn best gooi je dan jouw bericht van een afstandje naar de ander toe, in de hoop dat hij of zij het goed opvangt. Ga je over de gemeenschappelijke grens heen dan blokkeer jij, de ander óf allebei. Ook dan is er geen communicatie mogelijk. Een grens is dus een hele dunne scheidslijn waar je gemakkelijk te ver vanaf kunt blijven of (onbewust) overheen kunt gaan.

Zoals ik in mijn boek beschrijf, kunnen we kortweg stellen dat als anderen herhaaldelijk over jouw grens heengaan, dat dat aan jouw aangeven van je grens kan liggen of aan de andere capaciteit om dat signaal op te pakken en te interpreteren. Ik zeg niet voor niets herhaaldelijk. Het is namelijk noodzakelijk om (een klein stukje) over je eigen grens te gaan en de ander over jouw grens te laten gaan. Hoe zou je anders weten waar de grens ligt?

Stel, je loopt in de natuur en je weet dat je dicht bij de Belgische grens bent. Je weet echter niet precies waar die ligt. De natuur ziet er dichtbij en veraf ongeveer hetzelfde uit, dus ook aan het landschap kun je het niet herkennen. Je weet wel dat je in het Nederlandse deel je hond wél los mag laten en in het Belgische deel niet (voor de puristen, het is een voorbeeld :-). Je loopt een tijdje en komt iemand tegen die je woedend aankijkt. Hij spreekt je aan en je kunt aan zijn accent niet helemaal opmaken of hij Vlaams of Nederlands is. Maar je snapt wel dat hij verteld dat het hier verboden is om je hond los te laten. Ha! Bedankt voor de informatie! Je lijnt je hond aan en loopt een stuk terug. Daar kom je weer iemand tegen. Hetzelfde doet zich voor alleen nu is de man vriendelijk en aait zelfs je hond en geeft je een compliment.

Onzinverhaal? Natuurlijk! Het enige dat ik je probeer duidelijk te maken is dat je pas kunt weten waar iemands grens ligt, of je eigen grens, als je die test. Als je dat met respect doet zal er waarschijnlijk niet heel veel gebeuren als het te ver gaat. Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk van eerdere ervaringen van die betreffende persoon maar ik heb ervaren dat als je dat voorzichtig, aftastend doet en direct terug gaat als er een grens blijkt te zijn, dit het contact in stand houdt. Als voorbeeld, als je niet je hond had aangelijnd toen je in België bleek te zijn was het waarschijnlijk anders afgelopen.

Maar goed, terug naar de vraag. Als iemand herhaaldelijk jouw grenzen overschrijdt heeft dat weinig meer te maken met informatievoorziening. Het kan dan zijn dat jij jouw grenzen niet duidelijk genoeg aangeeft. En de ander dus niet de mogelijkheid biedt om te beseffen dat je hond hier niet los mag lopen. Jij kijkt bijvoorbeeld boos naar de hondeigenaar maar verzuimt te zeggen dat honden hier niet los mogen…

Het kan ook zijn dat jij wél goed je grenzen aangeeft maar de ander niet in staat is, of er geen gehoor aan wil geven, om die grenzen te zien of te respecteren.

Hoe vervelend ook, als jij écht alles hebt gedaan wat in jouw vermogen ligt om je grenzen aan te geven. Als jij advies hebt gevraagd aan anderen hoe jij in dit specifieke geval ze zou kunnen aangeven. Als niets gewerkt heeft… stel jezelf dan de volgende vraag: Wat is het waarom ik in deze situatie wil blijven? Waarom zou ik op een plek willen zijn waar mijn grenzen overschreden worden?

Let wel! Dit zijn vragen die je jezelf het beste kunt stellen als je álle andere opties gedaan hebt. Anders verlies je namelijk een leermoment! Mocht je naar de bootcamp komen dan zal ik je mijn ervaring vertellen over de tijd dat ik in een pop-bandje zat. Mocht ik het vergeten, help mij dan herinneren om dat even te vertellen!

Voor nu nog een tip om je grenzen op een eenvoudige, hele zachte en extreem duidelijke manier over te brengen…  WENS!

Neem oordeelloos waar, vertel je emotie en wat je nodig hebt en… stel je vraag. Ik heb hier een e-book over geschreven dat ik je graag gratis toestuur als je interesse hebt. Je hoeft alleen maar even je reactie hieronder te geven zodat ik contact met je opneem.

Ik WENS jou een hele mooie dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by