Ik mag van mezelf geen fouten maken, daardoor begin ik vaak niet eens aan nieuwe uitdaging.

 In Lezersvraag

Wat moet ik doen om dit wel te durven?

Fouten maken. Hoe ingeburgerd is het in onze cultuur om dat zo te benoemen. En hoeveel mensen ervaren daardoor belemmeringen. In de vraag van deze keer is het goed zichtbaar dat het denken in goed en fout ook de consequentie heeft dat je dan niet eens ergens aan begint. Hoe zonde is dat?

Ik heb wel eens in een eerdere blog geschreven, en in mijn boek KrachtCommunicatie!, hoe belemmerend overtuigingen kunnen werken. En zeker de overtuiging dat jij fouten kunt maken…

Dat doet mij denken aan een reclame die ik wel eens achterop vrachtwagens zie staan: Zonder vervoer staat alles stil. Heb je die ook wel eens gezien? Zonder fouten staat alles stil… Als je van jezelf geen fouten mag maken of durft te maken dan sta je letterlijk stil. Stil in je ontwikkeling en stil in het starten van nieuwe activiteiten.

Weet je nog dat ik eerder schreef over uitvinders? Denk je dat uitvinders zouden bestaan als zij ervan uitgingen dat zij fouten maakten? En dat dat erg zou zijn? Nee. Uitvinders zijn experts in fouten maken. Ze benoemen het alleen anders. Ieder experiment dat een ander resultaat oplevert dan dat ze voor ogen hadden noemen ze informatie. Informatie over die componenten die ervoor zorgen dat ze een resultaat krijgen. En ze waren op zoek naar een ander resultaat… Mooi! Dan hebben ze dus een samenstelling gevonden die ze kunnen afvinken van de lijst. Ze hebben dus gevonden hoe het NIET werkt. Dat brengt ze dichterbij naar een mogelijke samenstelling van hoe iets WEL werkt. Zonder de NIET’s kunnen ze nooit bij de WEL’s komen.

En hoe kun je dat nu in jouw leven gebruiken?

Door langzaam jouw overtuiging te veranderen. Kijk eens of je iedere keer dat stapje kunt zetten om een mogelijke toekomstige ‘fout’ te zien als informatie. Daar kun je jezelf heel eenvoudig in trainen.

Neem jezelf voor om iedere dag bewust iets ‘fout’ te doen. Neem iets kleins en maak het steeds wat groter. Voorbeeld nodig? Wees creatief! Stap voor mijn part in je auto via de ‘verkeerde’ deur. Ga via de passagiersdeur naar binnen, ga zitten en beslis daarna of je uitstapt en alsnog de ‘goede’ deur neemt of dat je jezelf over de versnellingspook en dashboard heen wurmt om op de chauffeursstoel te gaan zitten. Geloof mij, ik heb het zelf gedaan om te ervaren hoe dat is :-). Ik zat daarna met een grote glimlach achter het stuur!

Fout bestaat, in mijn ogen, niet. Informatie wel. Gun jezelf iedere dag een kleine beheersbare ‘fout’. Net zolang totdat je diep van binnen beseft (leest ervan overtuigd bent) dat het je informatie oplevert die daarvoor onbereikbaar voor je was.

Ik wens je een hele informatieve dag!

Marcel

Recent Posts
Open chat
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by