Ik kan moeilijk omgaan met onverwachte veranderingen en situaties.

 In Lezersvraag

Ik kan moeilijk omgaan met onverwachte veranderingen en situaties die ik van ten voren niet weet of in de hand heb. Dit ervaar ik als heel vervelend en ik zie alleen maar beren op de weg. Hoe kan ik dit veranderen?

De vraag van deze lijkt te maken te hebben met verwachtingen én controle. Dat er beren op de weg gezien worden lijkt mij, met de weinige informatie die ik heb, meer een gevolg dan een oorzaak.

Herken jij de vraag in jouw leven? Herken je dat het eigenlijk onmogelijk is om géén verwachting vooraf te maken over iets? Je gaat naar een feestje en je hebt daar vooraf geen enkele verwachting van. Kan dat? Ben je wel eens eerder naar een feestje geweest? Dan is de kans groot dat je die ervaring koppelt, bewust of onbewust, aan het feestje waar je nu naartoe gaat. Weet je welke mensen er op het feestje zullen zijn? Dan zul je wellicht ernaar uitkijken ze weer te zien of je hart vasthouden over wat er zal gebeuren of het spannend vinden of saai of welke emotie dan ook. Kortweg kun je zeggen dat als je een emotie ervaart dat je dan zeker weet dat je een verwachting hebt gemaakt. Hoe zou je anders nu een emotie kunnen ervaren als je er nu niet bent? En… apathie, onverschilligheid, desinteresse etc. zijn ook emoties…

Dus als we kunnen stellen dat iets eenvoudigs en hopelijk ‘leuks’ van het ‘naar een feestje gaan’ al ervoor zorgt dat je aan de haal gaat met verwachtingen, dan durf ik veilig te stellen dat we dat in héél véél meer situaties doen.

En weet je wat het vervelende is van verwachtingen? Ze komen vrijwel nooit uit. In mijn ervaring is het nog NOOIT voorgekomen dat mijn interne verwachting voor 100% gerealiseerd werd. Soms kwam het dichtbij, andere keren bleef het verder weg en vaak had de verwachting helemaal niets met de realiteit gemeen.

Daarom hebben jij en ik ook zoveel moeite met veranderingen en situaties waarvan we verwachten dat we die niet onder controle zullen hebben. Het denksysteem dat we hanteren is logisch en behulpzaam. Aan het systeem is niets mis. Verwachtingen kunnen helpen om dromen uiteindelijk te realiseren. Nee, het gaat belemmerend werken op de manier HOE we dit denksysteem inzetten. We maken een verwachting en koppelen daar direct een meetlat aan vast. Als de verwachting niet ingelost wordt is dat fout. Eigenlijk zijn we bezig om onze eigen teleurstelling te creëren. Als je het met mij eens bent dat verwachtingen vrijwel nooit uitkomen en je koppelt eraan dat het niet goed is dat het anders zal zijn dan jij verwacht dan is een verwachting gelijkgesteld aan… teleurstelling.

Nou, dat wordt een gezellig feestje! :-).

Dus volgens mij ligt de oplossing van deze vraag niet in het omgaan met je verwachting maar jouw definitie van teleurstelling…

Vind je het goed als ik daar een volgende keer over schrijf? Laat mij even weten in een commentaar hieronder wat jij precies zou willen lezen. Anders zou ik daar maar een verwachting van gaan creëren…

Om je te bedanken stuur ik je dan gratis het e-book WENS dat direct een enorme impact zal hebben op jouw manier van communiceren. Of verwacht ik dan dat jij daar op zit te wachten?

Nou ja, ik wens jou een mooie verwachte dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by