Ik hou vast terwijl ik los wil laten

 In 3D-NLP, Lezersvraag, Loslaten

“Ik heb constant het gevoel dat ik alles moet van mezelf. Hoe kan ik dit loslaten?”

Wat fijn dat ik zoveel vragen ontvang van mensen zodat ik praktisch kan antwoorden. Ik vind het heel mooi om 3D NLP als concept uit te leggen en oefeningen te doen maar het wordt pas echt effectief als we de link leggen naar de dagelijkse hectiek.

Dat doe ik ook continue in de Bootcamp. Iedere keer verbind ik theorie en concepten naar praktijkvoorbeelden van mijzelf of van deelnemers aan de opleidingen. Want daar gaat persoonlijke ontwikkeling toch over? Dat je groeit in je eigen omgeving, met je eigen individuele situaties en omstandigheden? Anders wordt het een theoretisch lesje in een zaaltje. Beiden doen we niet bij NLP in de Natuur. We gaan letterlijk naar buiten om uit je comfortzone te komen en weer contact te maken met wat echt belangrijk is en theorie en concepten staan ten hoogste ten dienst van jouw persoonlijke thema.

Terug naar de vraag van deze keer… Van jezelf van alles moeten…

In de Bootcamp stel ik mensen de volgende vraag: Hoelang zou je vrienden blijven met iemand die je toespreekt zoals jij jezelf toespreekt?

Laat die vraag eens bij je resoneren. Hoe vaak ‘moet’ jij iets van jezelf en hoe vaak doe je iets niet goed of zeg je tegen jezelf dat je iets niet kunt en hoe vaak heb jij een eigen variant daarop als patroon in je hoofd?

Als jij in je gezonde deel bent speelt dit helemaal niet. Ik zal het eens vergelijken met een boom. Wij geven de opleidingen niet voor niets in de natuur. Stel, je gaat met al je zorgen en veroordelingen naar jezelf, wandelen in het bos. Je stopt bij een willekeurig boom en kijkt ernaar. Stel je nu eens voor dat die boom zou denken dat hij niet goed genoeg is zoals hij is. Dat hij te scheef staat, zijn takken niet mooi genoeg zijn, of te vergeelde bladeren heeft. Dat is toch te gek voor woorden? Hoe arrogant zouden wij die boom wel niet vinden?

Waarom zou die boom niet goed genoeg zijn zoals hij is? En waarom zou die boom niet van daaruit verder kunnen groeien? Heel langzaam wordt hij sterker en dikker. Heel langzaam staat hij steeds steviger in de grond met goede wortels. Langzaam groeit hij naar nog meer licht…

En dan wij, mensen. Hoe arrogant zijn wij eigenlijk niet naar onszelf toe om daar anders mee om te gaan? Waarom ben jij niet goed genoeg zoals je bent met al je hebbelijkheden en onhebbelijkheden en kun je van daaruit verder groeien en ontwikkelen?

Gezonde persoonlijke ontwikkeling kan alleen vanuit de acceptatie dat je goed genoeg bent zoals je bent en van daaruit kan groeien.

Snap je wat dit met de vraag te maken heeft? Je hoeft helemaal niet bezig te zijn met loslaten van allerlei dingen van jezelf te moeten. Dat patroon loopt gewoon. Zeg tegen jezelf dat je dat patroon waarschijnlijk NU nog nodig hebt en dat je van daaruit wil groeien. Voor mijn part doe je net alsof. Maak jezelf maar wijs dat je gelooft dat je goed genoeg bent zoals je nu bent. Het maakt niet uit. Het gaat erom dat je je aandacht gaat richten op wat je wel wilt.

En een goede start is om hieronder te vertellen wat jij wel wilt. Dan kan gerust anoniem. Wat wil jij bereiken? Dan geef ik je antwoord hoe de route zou kunnen zijn vanuit je gezonde deel.

Hartelijke groet,
Marcel van Zuuren

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by