Ik ervaar iedere onbekende verandering als iets negatiefs

 In Lezersvraag

Ik vind het moeilijk wanneer er veranderingen zijn privé en op werk waar ik geen invloed op heb en wanneer ik niet precies weet wat die veranderingen voor mij gaan betekenen. Ik ervaar iedere onbekende verandering als iets negatiefs. Ik zou graag willen leren dat niet iedere verandering per definitie negatief hoeft te zijn waardoor ik makkelijker functioneer en het minder energie vreet.

Als mensen zich inschrijven voor de gratis 3D-NLP™ Bootcamp dan vraag ik ze altijd wat hun persoonlijke thema is. Als je namelijk weet waar jij tegenaan loopt dan hebben we al een grote stap gezet om bewust te worden van de dynamiek waar je je in bevindt. In de bootcamp leer je dan dat er een universele dynamiek is. Als je die dynamiek kunt herkennen kun je eenvoudig herleiden hoe jij doet waarom je ervaart wat je ervaart. Wat jouw rol is. Wat de invloed van anderen, omstandigheden en omgeving is op jouw welbevinden.

Het thema wat ik regelmatig van deelnemers hoor is dat ze moeite hebben met veranderingen. Als er iets wijzigt op hun werk of privé dan maakt ze dat onrustig. Ze ervaren de (aanstaande) verandering (vooraf) als negatief. Veel mensen geven dan aan dat dit ook lichamelijke klachten geeft, met name het ontzettend moe worden door het energievretende proces, speelt dan een belangrijke rol.

Wat is dat nou eigenlijk? Mensen en veranderingen. We hebben het er zó moeilijk mee. Terwijl verandering continue aanwezig is… Ga maar na. Je begon net dit stukje te lezen en de wereld om je heen is al weer anders dan die was. Misschien drink je koffie en is het kopje nu half of zelfs helemaal leeg. Maar ook in je brein is iets veranderd. Wat je ook vindt van wat je zojuist gelezen hebt, er is een proces aan de gang geweest. Er is informatie binnen gekomen en daar heb je iets mee gedaan. Je kunt die informatie niet meer uitwissen. Je kunt niet meer terug naar je leven zoals dat was voordat je dit las. Dat wil niet zeggen dat de verandering spectaculair is! Daar gaat het niet om. Het is gewoon dezelfde dynamiek. De dynamiek van een kleine verandering is identiek aan de dynamiek van een grote verandering. De impact op je leven kan alleen verschillen.

We zijn dus continue zelf aan het veranderen. Onze omgeving verandert continue. De mensen waar we van houden, dieren, onze favoriete televisie-serie die eindigt, de muziekstijl van de artiest die nieuwe wegen inslaat. Niets is veilig voor verandering. Het hele leven bestaat uit verandering.

Nou, dat is lekker dan, hoor ik je bijna zeggen. Fijn verhaal. Een van mijn grootste belemmeringen heeft te maken met verandering en het lijkt alsof ik daar niet van kan ontsnappen. Dat het overal is, overal is geweest en altijd zal zijn…

Precies! Dus hoeveel zin heeft het om iets te proberen te veranderen aan de veranderingen? Eigenlijk is de verandering zelf niet het probleem. Daar zijn wij wel aan gewend. Nee, het probleem is angst… We zijn bang, omdat we niet weten hoe ons leven eruit zal zien ná de verandering. We zijn dus niet bang voor de verandering zelf, we zijn bang voor de uitkomst. We weten niet exact wat er zal gaan gebeuren. Wordt het beter? Wordt het slechter? Blijft het hetzelfde? De laatste verwerpen we vrij snel in ons brein. Logisch, want dat zou tegen alle natuurwetten ingaan.

Dan blijven er twee mogelijkheden over. De mensen die van nature enthousiast over veranderingen zijn en bij gebrek aan voldoende verandering ze zelf initiëren. Die gaan er vanuit dat het resultaat van de verandering nieuwe kansen biedt, beter is of welke andere omschrijving ze daar ook voor kiezen. Anderen zien de obstakels, de gevolgen als het linksom of rechtsom gaat en wat er allemaal mis kan gaan.

Valkuil? Dat je slechts één van die twee kanten meeneemt in je projectie. De enthousiastelingen schieten direct in actie en zien misschien de risico’s niet voldoende en lopen daardoor tegen problemen op die ze niet zagen aankomen. De andere groep is zo op de risico’s en angst gefocust dat de mooie kanten weggefilterd worden en ze misschien niet eens in actie komen. Beiden zijn goed! Je kunt jezelf aanleren om veranderingen van beide kanten te benaderen. Natuurlijk, je hebt een natuurlijke voorkeur voor één aspect maar dat wil niet zeggen dat je het andere aspect niet kunt ontwikkelen.

Weet je wat de meest eenvoudige manier daarvoor is?

Naar iemand kijken die een tegenovergestelde voorkeur heeft dan jij… Zie jij overal mogelijkheden en kansen en weet je dat je niet altijd rationeel de risico’s inschat? Zoek iemand die dat wel kan en bespreek jouw situatie en kijk en luister naar zijn of haar waardevolle model van de wereld!

Zie jij overal gevaren, negatieve ontwikkelingen en andere bedreigingen? Bespreek de situatie met iemand waarvan jij weet dat die continue nieuwe dingen ontwikkelt in zijn of haar leven en neem een kijkje vanuit zijn of haar model van de wereld naar jouw situatie.

Doe het maar eens. Vergeet niet te voelen wat er in je lichaam gebeurt tijdens zo’n gesprek. Waarschijnlijk kom je er met meer energie vandaan dan dat je er naartoe ging.

En waar ging het ook alweer over?

Geniet van je dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by