Hoe verander ik het om niet meer belangrijk te vinden wat anderen vinden of denken?

 In Lezersvraag

Ik ben vaak bezig met wat andere mensen denken, wat ze van mij willen horen, wat zij van mij vinden e.d. Hoe kan ik veranderen dat ik dat niet meer belangrijk vind?

Dit is helaas een heel vaak voorkomende vraag die aan mij wordt gesteld. En eerlijk gezegd, een groot deel van mijn leven is dat allesbepalend geweest voor mijn gedrag en acties die ik wel of niet ondernomen heb. Teveel door anderen laten bepalen wat jij hoort of doet werkt enorm belemmerend. En het grappige… het is vaak slechts gebaseerd op je eigen aanname over wat jij denkt, dat iemand anders zal denken, willen of verwachten. Want, als we eerlijk zijn, hoe vaak vraag jij écht aan de ander wat er werkelijk verwacht wordt? En, als je het eens gedaan hebt, kwam die verwachting overeen met die van jou?

Als jouw leven ongeveer lijkt op dat van mij dan heb je bovenstaande vragen in ieder geval herkent.

Maar de vraag is: Hoe kan ik veranderen dat ik dat niet meer belangrijk vind? Poeh, hoe ga ik daar nu op antwoorden? Want, er zit toch wel een gezond aspect aan dit patroon. Stel je voor dat je dit helemaal niet meer belangrijk zou vinden. Als je het absoluut niet belangrijk vindt wat andere mensen willen horen of van jou vinden. Dat lijkt misschien prettig. Vooral als je nu last hebt van het tegendeel. Maar in feite is het toch heel mooi? Dat je empathische kwaliteiten hebt die ervoor zorgen dat jij je plaats kunt innemen in de maatschappij en daarmee in harmonie met anderen kunt leven?

Zoals zo vaak (en als je de bootcamp hebt beleefd dan zul je dit wel herkennen), is er niets mis met het patroon of de motivatie achter je gedrag. Het probleem is vaak HOE je ermee omgaat en de maten waarin je handelt, of je dat vanuit een AUTOMATISCHE PILOOT doet, of zelfbewust handelt en aan het stuur van jouw leven zit.

Ik zeg wel eens dat het mijn missie is om automatische piloten te begeleiden naar bewust levende individuen. Mensen die op een gezonde manier kunnen reflecteren op hun eigen gedachten en emoties en daarmee in een gezonde harmonie kunnen samenleven met andere mensen en de maatschappij in het geheel. Gewoon gelukkig en tevreden in iedere omgeving.

Het ‘probleem’ lijkt mij dus niet bij de vaardigheid, het gedrag of de emotie te liggen maar bij de manier HOE je die toepast.

Zoals je inmiddels weet, als je mijn blog regelmatig leest, is de eerste stap áltijd her- en erkennen dat je bent waar je bent. In dit geval is de herkenning aanwezig. Nu nog de erkenning. Je bent goed genoeg zoals je bent! En van daaruit kun je beseffen dat je nog niet altijd een evenwicht hebt gevonden in het afwegen van wat jij denkt dat de buitenwereld denkt en wat jij wilt en voelt. Dat is nu nog even zo. Daar kun je mee aan de slag gaan.

Net als de boom die rustig in het bos staat. Denk je dat die bezig is om een betere boom te worden? Ik denk van niet. De boom is goed genoeg zoals die is en van daaruit kan hij groeien om een nog grotere, stevige boom te worden. Ontwikkeling zit hem dus niet in het beter worden of slechte dingen weghalen. Het zit hem in accepteren wie je nu bent en van daaruit verder groeien.

Voor nu, kijk eens of je de volgende keer dat je opmerkt dat je je druk maakt over wat anderen zouden kunnen vinden, kunt accepteren dat het nog zo is. En neem dan eens een moment om bij jezelf na te gaan wat JIJ ervan vindt. Tip: Stel die vraag écht letterlijk hardop tegen jezelf: Wat vind ik hier nu eigenlijk van?

Dan hoef je alleen nog maar naar je eigen eerlijke antwoord te luisteren…

Laat je mij nog even weten wat jouw antwoord was?

Geniet van je dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by