Hoe raak ik niet meer van slag als ik negatieve kritiek krijg?

 In 3D-NLP, Kritiek, Lezersvraag

“Als iemand op een negatieve manier kritiek op mij geeft, kan ik daardoor behoorlijk van slag raken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit niet meer gebeurd? Ik ben namelijk erg gevoelig.”

In de 3D NLP Bootcamp doen we een prachtige oefening met overtuigingen. Ik laat dan mensen een gebeurtenis kiezen die ze als onprettig hebben ervaren en help ze dan om die van vier verschillende kanten te ervaren. Keer op keer vertellen mensen mij hoe anders ze een situatie beleven ná de oefening en hoeveel lichter het voor ze geworden is.

In die oefening werken we met overtuigingen (ook wel vooronderstellingen genoemd). En één van de overtuigingen die héél veel mensen helpt is de volgende:

Falen bestaat niet, alleen feedback

In mijn boek KrachtCommunicatie! leg ik deze vooronderstelling in detail uit en als ik de vraag van deze keer lees dan valt mij bij het woordje ‘kritiek’ direct op dat we het hier ook kunnen toepassen.

Beste vrager, volgens mij is het logisch dat je van slag raakt als je de opmerking van de ander omschrijft als ‘op een negatieve manier kritiek krijgen’… Je schrijft letterlijk dat iemand in staat zou zijn om jou dat te geven. Dat betekent dat je de ‘macht’ over jouw gevoelsleven uit handen geeft. Je geeft die letterlijk weg zodat een ander jou pijn kan doen.

Je schrijft dat je erg ‘gevoelig’ bent. Wat mooi! Misschien ben jij wel zo’n prachtig persoon dat de eigen emoties en gevoelsleven kan herkennen en in staat is om je empathisch in te leven in een ander. Naar mijn ervaring zijn dat hele mooie mensen!

Mijn ervaring is ook dat mensen met deze capaciteit álles op hun eigen gevoelsleven en emoties betrekken. Stel, jij voelt je prettig en je komt in contact met iemand die ontzettend chagrijnig is en voor je het weet is jouw mooie dag veranderd…

Misschien herken je ook wel dat je heel goed in staat bent om alvast vooruit mee te denken met een ander. Je ‘denkt’ dat de ander iets bedoeld of chagrijnig is en dus laat je alvast bij voorbaat (zonder dat je het zeker weet) je dag beinvloeden…

Maar dat wil nog niet zeggen dat jouw empatische vermogens niet goed zouden zijn, nogmaals, die zijn prachtig!

Het enige dat je nog hoeft te beseffen is dat wat iemand tegen jou zegt of doet enkel en alleen een uiting is van zijn of haar wereldbeeld. Van zijn of haar unieke persoonlijke beleving.

Wat iemand zegt of doet zegt niets over jou, dat zegt iets over die ander!

Je kunt dus twee dingen ‘doen’:

  1. De vooronderstelling ‘Falen bestaat niet, alleen feedback’ is goed op je te laten inwerken en de oefening van de Bootcamp doen. Denk je nu echt dat er ook maar één uitvinding gedaan zou worden als de uitvinder-in-spé bezig zou zijn met falen? Nee! Iedere keer dat iets niet lukt, of anders gaat dan je verwachtte, dan is dat informatie (feedback). Je hebt een manier gevonden hoe het NIET werkt en dat is waardevol. Als je maar voldoende van die informatie hebt, dan kun je dingen ontdekken die tot nu toe nog voor je verborgen lagen in jouw wereldbeeld.
  2. Beseffen dat iedereen een eigen uniek wereldbeeld heeft en inzien dat wat iemand daar weer van naar buiten brengt (met woorden of gedrag) niets meer zegt dan de informatie voor punt 1 en álles zegt over de ander.

Heel veel succes en als je nog meer informatie nodig hebt dan hoor ik graag van je.

Loop jij ook ergens tegenaan en zou je graag jouw situatie anoniem behandeld zien in dit blog? Stuur dan een mailtje naar assistentie@nlpindenatuur.nl

Geniet van je dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by