Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?

 In 3D-NLP, Lezersvraag

Ik ontving de volgende vraag van een lezer: Hoe kom ik van mijn onzekerheid af? Vooral als ik fouten heb gemaakt, kan ik me behoorlijk onzeker voelen of afgekeurd.” We zullen de vraag eens even ontleden want dit is een heel mooi voorbeeld van een gedachtepatroon dat dingen logisch bij elkaar brengt die helemaal niet logisch zijn.

Het eerste deel is echt een vraag: “Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?” Het antwoord daarop is eenvoudig… zolang je daar mee bezig bent… niet. Lees mijn blog nog maar eens een keer over gewoon jezelf zijn.

Ik ga er nu even vanuit dat je dat artikel gelezen hebt en je zult inzien dat je eerst dient te accepteren dat je überhaupt onzeker ben. Dat er niets mis is met jou. Dat dit een standaard reactie is volgend op een standaard prikkel van buitenaf en dat dit iets zegt over HOE jij iets doet en veel minder over WAT jij doet.

Nee, de informatie bevindt zich dit keer veel meer in de zin achter de vraag:Vooral als ik fouten heb gemaakt, kan ik me behoorlijk onzeker voelen of afgekeurd”.

Ten eerste, je bent er nog van overtuigd dat jij fouten kunt maken. Dan adviseer ik je echt om naar de gratis bootcamp te komen want dat is een overtuiging die je eenvoudig aan kunt pakken. Gewoon omdat het niet klopt.

Voorbeelden te over in onze geschiedenis. De meest bekende is natuurlijk die van beroemde uitvinders. Denk je echt dat er ook maar één ding uitgevonden zou zijn als de uitvinders de overtuiging gehad zouden hebben dat ze bij ieder experiment gefaald hadden of fouten gemaakt? Nee. Bij ieder experiment leerden ze wat NIET werkte en konden dat dan afstrepen van de mogelijkheden, zodat ze uiteindelijk terecht konden komen bij wat WEL lukte. Fouten maken is dus het doel en ‘slagen’ is daar een bijproduct van…

Maar ja, als jij dat omdraait en er eerst vanuit gaat dat fouten slecht zijn dan begrijp ik dat je je onzeker voelt of afgekeurd. Maar je onzeker of afgekeurd voelen, zijn in dit geval emoties die een consequentie zijn van je overtuiging.

Mijn advies? Ga niet aan de slag met de symptomen maar met de oorzaak. Kijk nog eens goed naar je onderliggende overtuigingen.

Geniet van je dag!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by