Hoe kan ik tot rust komen in mezelf, als alles zo hectisch is om mij heen?

 In Lezersvraag

Zoals ik in detail uitleg in de bootcamp hebben omgevingen een enorme impact op mensen. Misschien vind je het leuk om mijn blogartikel van de diverse coachmethoden nog eens te lezen. Ik omschrijf daarin dat ik niet geloof in een methodiek die er vanuit gaat dat alles aan jou ligt en dat jij alles kunt veranderen. Ik geloof ook niet dat jij een slachtoffer van je situatie bent en dat de omgeving bepaalt hoe jouw leven eruit ziet. Ik geloof ze allebei. Ik geloof én ervaar dagelijks dat ik wel degelijk in een omgeving leef die mij allerlei prikkels geeft (gevraagd en ongevraagd) en waar ik soms blij en soms minder blij van wordt.

Wat ik hiermee wil zeggen is dat sommige omgevingen hectisch kunnen zijn. Letterlijk. Druk verkeer of druk doende mensen om je heen of iets anders dat fysiek een invloed heeft op jou.

Dus eigenlijk is het best een lastige vraag om te beantwoorden. Niet omdat de vraag niet goed gesteld is maar het roept nog zoveel meer vragen op. Bijvoorbeeld: Wat betekent rust voor jou? Ik heb waarschijnlijk een andere beleving van en bij dat woord. En hoe moet ik dat ‘in jezelf’ interpreteren? Is er dan ook een rust buiten jezelf en kun jij die dan ook ervaren? Heb ik het juist als jij innerlijk rust wilt ervaren ongeacht of de buitenwereld hectisch is?

Zo ja, waarom zou je dat willen? Je zou bijvoorbeeld naar een andere omgeving kunnen gaan die prettiger voor je voelt? Of zou je kunnen accepteren dat je onrustig wordt van de omgeving en je daarnaar gedraagt?

Dus waar ik eigenlijk nieuwsgierig naar ben… waarom wil jij iets anders dan de huidige situatie? Waarom wil jij tegen de stroom in gaan? Waarom wil jij rust als er hectiek is? Wil jij dan soms ook wel eens hectiek als het in de omgeving te rustig is? Is het dan bijvoorbeeld snel saai?

Deze persoonlijke vraag is dan ook moeilijk om te beantwoorden zonder diepgaande kennis van jouw motivatie.

Stel jezelf eens die vraag: Wat is de reden dat ik iets wil ervaren dat afwijkt van mijn omgeving?

Bingo! Ik kan je bijna garanderen dat je ervaring anders wordt als je dit leest en toepast als het hectisch in je omgeving is. Jij kan dat namelijk. Jij bent gewend om tegen de stroom in te varen. Dit soort vragen aan jezelf stellen in zo’n omgeving is een peuleschil voor jou.

Vergeet je niet ervan te genieten? Veel plezier!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by