Hoe ga ik ermee om als ik me aangevallen voel?

 In Lezersvraag

De vraag van deze keer geeft mij een indicatie dat het hier wel eens over dader en slachtoffergedrag zou kunnen gaan. Er lijkt een beleving te zijn dat er een aanvaller is en in de tweede vraag volgt direct een slachtoffer.

Hoe ga ik ermee om als ik me aangevallen voel? En totaal onbegrepen?

De aanvaller herkennen we vaak in een overlevingsdeel, al kan dat ook vanuit een traumadeel voorkomen. De slachtofferrol komt het meeste voort uit een traumadeel, ook al kun je dit niet voor 100% toewijzen.

Daders en slachtoffers lijken elkaars tegenpolen te zijn, maar ze hoeven dat niet te zijn. Regelmatig komen ze voor bij een en dezelfde persoon en ook zelfs in een en dezelfde situatie bij die persoon.

Om dadergedrag en slachtoffergedrag te kunnen herkennen en daarna te kunnen erkennen blijkt voor heel veel mensen erg lastig. Het raakt dan ook het hart van de patronen, strategieën én bestaansrecht van de overlevingsdelen en traumadelen die het gevolg zijn van een opsplitsing van de psyche. Die opsplitsing is dan weer het gevolg van een ervaring, uit het verleden, die emotioneel te overweldigend was.

We herkennen dit in de opleidingen in de natuur, dat mensen pas toestaan dat we naar deze dynamiek kijken en reflecteren als ze een goed bewustzijn hebben opgebouwd van hoe hun psyche in elkaar zit en waarom ze doen wat ze doen. Pas als diep ervaren is dat de oorspronkelijk negatieve ervaringen helemaal niet meer aanwezig zijn op dit moment (Let op, je hoeft daar volgens ons niet je trauma’s voor te herleven) en dat overlevingsdelen er mogen zijn en blijkbaar nog steeds een functie vervullen, blijken wij als mens in staat om naar de diepere laag te kunnen gaan.

Ik wil hiermee ook niet het beeld geven dat persoonlijke ontwikkeling een lang en pijnlijk proces is. Dat hoeft het zeker niet te zijn! Regelmatig lachen we en genieten we met een groep in de natuur en het feit dat sommige deelnemers jarenlange vriendschappen opbouwen is een mooi uitvloeisel van het samen ontdekken.

Nee, eigenlijk is het leven helemaal niet ingewikkeld. Daar ben ik zelf na meer dan 40 jaar en drie burn-outs achter gekomen. Nee, de moeilijkheid ligt ergens anders… het is zo ontzettend moeilijk om dat te geloven…

Keer op keer horen we deelnemers bij module 4 zeggen dat het achteraf eigenlijk helemaal niet zo moeilijk was. Ze hebben gewoon 4 modules nodig gehad om dat te beseffen.

Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat het heerlijk is om gewoon ontspannen tevreden en gelukkig te zijn in iedere omgeving. Niet in iedere situatie… Ook ik, kom in aanraking met de golfbeweging van ons bestaan. Ik ga er alleen anders mee om. Dat is fijn voor mij en… je mag het mijn gezin vragen… ook érg fijn voor een ander.

Geniet van jezelf!

Marcel

Recent Posts
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by