Eenvoudig weten wat je écht wilt

 In 3D-NLP, 3D-NLP Bootcamp

In een eerder geschreven blog vroeg ik aan je waarover jij graag wilt dat ik schrijf. Vera reageerde daarop en zij krijgt dan ook als allereerste mijn nieuwe e-book ‘WENS’ cadeau! Zij gaat daarin lezen hoe ze veel effectiever aan anderen kan uitleggen wat ze denkt en hoe ze zich voelt. Hét recept om écht contact met anderen te maken, ook met mensen die je niet ‘liggen’ of zelfs irriteren. Wil je tevens mijn e-book ontvangen? Reageer dan op deze blog en vertel mij waarover jij wilt dat ik schrijf. Zo helpen we elkaar!

Vera’s vraag ging over drijfveren. Ze wil graag weten hoe ze bij haar diepste drijfveer kan komen. Ze wil kunnen herkennen of dat écht haar eigen drijfveer is. Of is het iets dat ze onbewust doet om ‘erbij te horen’, of omdat anderen dat willen?

Herken jij je hierin? Heb jij ook weleens het gevoel beslissingen te nemen of ‘ja’ te zeggen tegen dingen waarvan je achteraf een gevoel hebt dat het niet echt bij je past? Misschien helpt het al als ik zeg dat je niet de enige bent. Het is zelfs zo dat het overgrote deel van ons daarmee worstelt. En dat is logisch, zo werkt ons brein nu eenmaal. En als je nooit anders hebt geleerd kun je niet aan dat automatisme ontkomen. Het goede nieuws is dat je kunt leren herkennen wanneer iets écht uit jou voortkomt.

Het antwoord op Vera’s vraag is zo simpel dat slechts weinig mensen dit als een geldig antwoord zullen accepteren. Als je je namelijk die vraag stelt weet je één ding zeker: je gaat er niet komen! Als je contact hebt met wie jij diep van binnen bent (ik noem dat je primaire persoonlijkheid), dan vraag je het je niet af. Je diepste drijfveer is namelijk geen doel, het is een gevolg. Het is een bijproduct van diep verbonden zijn met jezelf. Als je dat niet bent zul je nooit je diepste drijfveer herkennen.

Hoe kom je bij je primaire persoonlijkheid is een logische vervolgvraag. Ook het antwoord daarop is eenvoudig en alleen je brein maakt het je daarbij moeilijk. Je hoeft slechts bewust te zijn van de rol die je hebt aangenomen. Als je jezelf aanleert om je rol te herkennen in iedere omgeving, dan zul je begrijpen dat er iets of iemand is die die rol kiest.

Even een oefening. Ga eens in gedachten terug vanuit het nu naar het verleden. Begin bij de plek waar je nu bent en kijk naar jezelf. Zie jezelf voor je op 31 december 2013 toen de klok twaalf uur sloeg en je het nieuwe jaar inging. Zie jezelf voor je toen je je allereerste baan begon. Zie jezelf voor je toen je voor de eerste keer verliefd was. Zie jezelf voor je toen je voor het eerst naar de basisschool ging. Ga eens na of er een deel van jou is dat in al die momenten hetzelfde was. Een deel dat ondanks alles dat je geleerd en ervaren hebt gelijk is gebleven. Dat deel in jou is een glimp van jouw primaire persoonlijkheid. Van daaruit kies je dan een rol die je een positie geeft in de maatschappij. Maak eens contact met dat onveranderde deel in je en stel jezelf de vraag: ‘Wat wil ik nu écht?’ Het antwoord dat het allereerste in je opkomt, hoe ogenschijnlijk onbelangrijk dan ook, is jouw vertrekpunt.

Terug naar Vera’s vraag. Als je dus vanuit een rol die je hebt aangenomen: partner, moeder, collega, et cetera probeert te ontdekken wat jouw diepste drijfveer is, dan lukt dat niet. Dat vanuit je primaire persoonlijkheid doen is dan het meest eenvoudige dat er is.

Vind je dit lastig? Dat kan ik mij heel goed voorstellen. Ik wil je dan ook van harte uitnodigen voor de 3D-NLP Bootcamp. Daarin leg ik haarfijn uit hoe dit werkt en hoe je dit kunt ervaren. Dat bied ik je gratis aan! Dat klopt namelijk met mijn diepste drijfveer en de missie en visie van de Stichting Persoonlijke Ontwikkeling in de Natuur die een maatschappelijk winstoogmerk kent in plaats van een economisch.

Wil jij iets voor mij doen? Reageer op dit blog, vraag verder, vraag verdieping. Zo kan ik je nog beter helpen. En vergeet niet een onderwerp door te geven. Dan weet ik waar ik het e-book ‘WENS’ naartoe kan sturen.

Recent Posts
Open chat
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by