Drie cruciale onderdelen van persoonlijke ontwikkeling

 In 3D-NLP

Voor mij bestaat persoonlijke ontwikkeling uit het samenkomen van drie facetten. Elk facet is van belang en het is onbelangrijk met welk facet je begint. De drie facetten zijn als het ware drie cirkels die elkaar overlappen en in die overlap heeft persoonlijke ontwikkeling zijn diepwerkende integratie in jouw leven. In deze samenkomst is het onderdeel geïntegreerd en volledig doorleefd waardoor een laag van de metaforische ui is afgepeld.

Begrijpen

De eerste cirkel, of facet van persoonlijke ontwikkeling is ‘begrijpen’. Dit is ook direct het meest bij onze cultuur passende en van vele mensen de primaire voorkeur om te starten. Om iets te begrijpen heeft ons brein logica nodig en is het belangrijk dat de informatie die tot ons komt op een logische manier is gestructureerd. Het is niet voor niets dat ik begin met deze uitleg omdat inzicht in de conceptuele verbanden van het complexe systeem van ontwikkelen helpt om open te staan voor het tweede facet ‘Weten’.

Weten

Als je begrijpt wat ik uitleg, als je de verbanden ziet tussen de primaire en secundaire persoonlijkheid en de weg terug naar de primaire persoonlijkheid (wat ik hiermee bedoel leg ik uit in de Bootcamp en in een toekomstig blogartikel), dan ben je in staat om bij jezelf na te gaan of dat wat ik zeg overeenstemt met dat wat jij diep van binnen al weet. Dit diep innerlijk weten, waardoor je beseft of dat wat je begrijpt voor jou ook klopt en of dat de juiste weg voor jou is.

Als je begrijpt hoe iets kan werken en je diep van binnen weet dat het zo werkt, dan sta je open voor het derde facet ‘Ervaren’.

Ervaren

Dit facet is tevens het meest diepwerkende en verankerende proces in persoonlijke ontwikkeling en de terugkeer naar de primaire persoonlijkheid. Door het te ervaren ‘weet’ je volledige systeem, in alle facetten en lagen, dat iets is zoals het is. Als je met behulp van een ervaringsgerichte oefening een negatieve belemmerende ervaring anders hebt kunnen ervaren, dan heeft er een integrerende verandering plaatsgevonden waarbij je systeem ook in de toekomst weet dat er een andere mogelijkheid is. Je hebt op een diep niveau ervaren dat je meer keuze hebt dan dat je eerst dacht. En meer keuze geeft een effectiever model van de wereld (hiermee bedoel ik jouw wereldbeeld en leg ik uit in de Bootcamp en staat ook uitvoerig beschreven in mijn boek KrachtCommunicatie!).

Waar begin jij?

Persoonlijke voorkeur en conditionering bepaalt welk facet het belangrijkst voor jou is en ook in welke volgorde je ze tot je wilt nemen. Zoals gezegd is het in onze cultuur vaak belangrijk om dingen eerst te begrijpen voordat je de afweging kunt maken of het ook voor jou klopt en pas daarna openstaat voor de ervaring. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel mensen in onze cultuur die eerst iets willen ervaren voordat ze geloven dat het aansluit bij iets dat ze al weten en pas daarna interesse krijgen om het ook te begrijpen. Weer anderen hebben de voorkeur, of zelfs de noodzaak, om iets nieuws eerst af te stemmen met hun innerlijk weten, waarna ze het willen begrijpen en dan klaar zijn voor de ervaring. Welke volgorde je ook hanteert, welke primaire voorkeur je ook hebt, welke ‘hoeveelheid’ van ieder facet je ook nodig hebt, het eindresultaat is persoonlijke ontwikkeling als álle drie facetten samenkomen.

Cruciaal!

Het is van belang om werkelijk alle drie de facetten volledig te ‘doorleven’, ook al heb je meer tijd of een hoeveelheid informatie of indrukken nodig van een bepaald facet. Misschien ken je wel mensen die heel goed begrijpen waar ze tegenaan lopen in het leven. Als ze hun belemmeringen met je delen kunnen ze vaak heel goed vertellen waardoor iets komt en wat de diverse onderdelen zijn van hun probleem. Vaak hebben ze veel gelezen over persoonlijke ontwikkeling en veel inzichten gekregen in hun eigen functioneren van de secundaire persoonlijkheid. Als je doorvraagt, weten ze ook vaak heel goed wat ze eigenlijk zouden moeten doen. Ze weten dat ze dingen doen of denken die ervoor zorgen dat ze krijgen wat ze krijgen, alleen, daar stopt het dan vaak. Sommigen benoemen dit ook letterlijk: ‘Ja, ik begrijp hoe ik doe en ik weet ook wel dat ik iets anders zou moeten doen maar dat lukt mij niet of dat kan ik niet…’ Wat dus ontbreekt is de ervaring. De ervaring dat het ook letterlijk anders kan!

Meer weten?

Ik kan mij voorstellen dat dit misschien niet helemaal direct duidelijk voor je is. Daarom leg ik dit belangrijke onderdeel ook zeer gedetailleerd uit in de gratis 3D-NLP Bootcamp. Persoonlijke ontwikkeling kan enorm vaag zijn en je kunt je verliezen in het totale proces. Een helder besef van waar jij je bevindt en welk onderdeel nog aandacht verdient maakt het véél eenvoudiger. En dat is onze visie, dat het leven eenvoudig is… en dat is zo moeilijk te begrijpen.

Geniet van je dag!

Marcel van Zuuren

Recent Posts
Open chat
1
Hallo, leuk dat je op onze website bent. Kunnen we je ergens mee helpen?
Powered by